Hvor kommer blålys fra?

IVIEYES

Hvor kommer blålys fra? Naturlig blått lys finner vi i vanlig dagslys. At himmelen er blå, skyldes refleksjonen av blålys som foregår i atmosfæren i verdensrommet. Men det er ikke bare i atmosfæren hvor vi finner blått lys. I dagens samfunn finnes det en rekke kunstige kilder til blått lys, og øynene våre kan derfor bli overeksponert.

Hvordan blir hjernen lurt av blålys? 

Det kunstige blå lyset som finnes i LED-skjermer har lav lysstyrke, men ved eksponering av blått lys sent om kvelden vil kroppen i mange tilfeller tro at det blå lyset fra skjermen er fra dagslys. På den måten blir hjernen lurt til å tro at det er dag.

Hvor kommer blålys fra?

Fotopigmentene melanopsin

Det naturlige dagslyset har mye blått i seg. Fotopigmentene melanopsin fanger opp dette lyset, og forteller kroppen og hjernen at det er dag. Det er denne prosessen som gjør at vi holder oss våkne om dagen, og at vi blir trøtte om kvelden og natten. 

Hvor kommer blålys fra

Blålys i LED-skjerm

Om du er av typen som liker å se på serie eller bruke tid på sosiale medier som Tiktok og Snapchat om kvelden, vil du kunne kjenne på at du blir fortere trøtt om du en kveld prøver å lese bok fremfor å se på en skjerm før leggetid. Dette er fordi blålys har en søvnforsinkende effekt. Denne effekten kan bremses ved bruk av blålysbriller.

Har du spørsmål om hvor blålys kommer fra, eller generelle spørsmål om blålysbriller fra IVIEYES? Ta kontakt med oss her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *