Hvor kommer blålys fra?

IVIEYES

Hvor kommer blålys fra? Naturlig blått lys finner vi i vanlig dagslys. At himmelen er blå, skyldes refleksjonen av blålys som foregår i atmosfæren i verdensrommet. Men det er ikke bare i atmosfæren hvor vi finner blått lys. I dagens samfunn finnes det en rekke kunstige kilder til blått lys, og øynene våre kan derfor bli overeksponert.

Hvordan kan kroppen lures av blålys? 

Det kunstige blå lyset som finnes i LED-skjermer har lav lysstyrke, men ved eksponering av blått lys sent om kvelden kan kroppen i mange tilfeller tro at det blå lyset fra skjermen er fra dagslys. På den måten kan den bli lurt til å tro at det er dag i stedet for kveld.

Hvor kommer blålys fra?

Våken om dagen, trøtt på kvelden

Det naturlige dagslyset har mye blått i seg. Øynene fanger opp dette lyset og forteller kroppen at det er dagtid. Dagslyset sørger for at vi er våkne på dagen, og at vi blir trøtte om kvelden når det mørkner. Da er ikke dagslyset, med det blå lyset, tilgjengelig og kroppen slapper av og gjør seg klar for å sove.  

Hvor kommer blålys fra

Blålys i LED-skjerm

Om du er av typen som liker å se på serie eller bruke tid på sosiale medier som Tiktok og Snapchat om kvelden, vil du kunne kjenne på at du blir fortere trøtt om du en kveld prøver å lese bok fremfor å se på en skjerm før leggetid. Dette er fordi blålys kan ha en søvnforsinkende effekt. Denne effekten kan bremses ved bruk av blålysbriller.

Har du spørsmål om hvor blålys kommer fra, eller generelle spørsmål om blålysbriller fra IVIEYES? Ta kontakt med oss her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *