5 tips til å sovne raskere

5 tips til å sovne raskere

Det kan være mange grunner til at en sliter med å sovne eller sover dårlig om nettene. Noen vanlige årsaker kan være stress, smerter eller nedstemthet. Mange kan også ha utfordringer med søvnen på grunn av glede, dårlig atmosfære på rommet eller inntak av koffein sent på dagen. Vi har samlet 5 tips til å sovne raskere.

1. Oppretthold en hyggelig atmosfære på soverommet

Ved å gjøre rommet til et hyggelig sted å være, vil kroppen automatisk slappe av når du ankommer soverommet. Tre gode tips til å opprettholde en hyggelig atmosfære på soverommet er å lufte rommet på dagen, ha rent sengetøy og re opp sengen med en gang du står opp. Romspray er også et godt tips.

Ved å ha det så mørkt som mulig når du skal sove, klarer kroppen bedre å skille mellom natt og dag. Vi mennesker er vanedyr, så kroppen vår vil over tid venne seg til at soverommet er et sted hvor kroppen skal slappe av. 

5 tips til å sovne raskere

2. Unngå å innta koffein sent på dagen

Koffein blir mer og mer vanlig, og finnes i blant annet kaffe, te, energidrikk og pre-workout. Det er anbefalt å unngå å innta koffein maks 6 timer før du pleier å legge deg til å sove. Dersom du ønsker noe varmt å drikke på kvelden, kan vi anbefale organisk te eller kakao. 

Dersom du bruker pre-workout før trening, er det anbefalt å kun innta dette de dagene du har mulighet til å trene tidlig på dagen, slik at det ikke påvirker nattesøvnen din. Pre-workout kan påvirke søvnen i stor grad, da det inneholder mye koffein. 

5 tips til å sovne raskere

3. Legg deg til samme tid hver kveld

Om du klarer å opprettholde en stabil døgnrytme, vil hjernen etterhvert danne seg et mønster på når du vanligvis står opp og legger deg. På den måten vet hjernen bedre når den skal produsere søvnhormon. Da vil du over tid merke at du blir trøtt til samme tid hver kveld, i tillegg til at du er mer opplagt om morgenen. 

Men hvor mye søvn trenger man? For barn og ungdom er det anbefalt med hele 9 til 11 timer søvn hver natt, mens en gjennomsnittlig voksen kun trenger mellom 7 til 8 timer søvn. Dersom du sover anbefalt mengde i tillegg til at du legger deg til samme tid hver kveld, kan du merk stor forskjell i søvnkvalitet over tid. 

5 tips til å sovne raskere

4. Bruk blålysbriller

Ved å bruke blålysbriller, har du muligheten til å blokkere ut det blå lyset som forstyrrer søvnen din. Naturlig blått lys finnes i dagslyset, men vi finner også kunstig blått lys i LED-skjermer. Blått lys fra skjermer sent om kvelden kan påvirke kroppens produksjon av søvnhormon. På den måten kan kroppen få vanskeligheter med å sove, i tillegg til at søvnkvaliteten synker.

Blålysbriller er laget for å unngå nettopp dette. Med blålysbriller briller kan mange bruke tid foran skjermen uansett tid på døgnet, uten at hjernen blir døgnvill. I tillegg kan brillene være med å bidra til at øynene får slappet av. På den måten kan brillene være med på å redusere muligheten for slitne og trette øyne. 

5 tips til å sovne raskere

5. Unngå å sove mer enn 20 minutter på dagtid

En middagslur drar med seg både fordeler og ulemper. Mange føler et behov for å koble av litt midt på dagen, og gjør derfor middagsluren til en vane. Selv om det ikke er dumt å sove på dagtid, er det likevel viktig å begrense tiden på middagsluren. En kort blund kan faktisk påvirke nattesøvnen dersom blunden blir for lang. 

En middagslur nullstiller hjernen, og er ofte en deilig avkobling fra hverdagstress. I tillegg til at man føler seg mer kvikk, kan det også forbedre hukommelsen og læringsevnen. Det er likevel viktig å sørge for at blunden ikke går over i dyp søvn. Det varierer fra person til person, men det tar som regel 20 minutter.

Har du spørsmål om våre 5 tips til å sovne raskere, eller ønsker du flere tips? Kontakt vår kundeservice her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *